Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete a jej chuť a aroma sú často považované za nezameniteľné. Avšak málokto vie, že vlastne existuje mnoho druhov kávovníkov, ktoré produkujú rozdielne kávové zrná a ktoré sa pestujú v rôznych oblastiach na celom svete.
V tomto článku sa pozrieme na rôzne druhy kávovníkov, najdôležitejšie oblasti pestovania kávy a rozdiely v kávových zrnách podľa oblasti.
Druhy kávovníkov
Existuje viac ako 120 druhov kávovníkov, ale len niektoré z nich sa používajú na produkciu kávy. Medzi najbežnejšie patrí Arabica a Robusta.
Arabica: Arabica predstavuje asi 60% celkovej svetovej produkcie kávy. Tento druh kávovníka rastie na vyšších nadmorských výškach (1 200 – 2 100 metrov) a je známy svojou jemnou a ovocnou chuťou. Arabica je tiež známa svojou nízkou hladinou kofeínu (približne 1-1,5%). Arabica sa najčastejšie pestuje v Latinskej Amerike, Afrike a Ázii.
Robusta: Robusta predstavuje asi 40% svetovej produkcie kávy. Tento druh kávovníka rastie na nižších nadmorských výškach (0 – 800 metrov) a má silnejšiu a horkú chuť. Robusta obsahuje viac kofeínu (približne 2,7%) ako Arabica a je menej citlivá na choroby a škodcov. Robusta sa pestuje najmä v Ázii a Afrike.
Tieto 2 druhy kávovníkov pozná väčšina spotrebiteľov kávy. Teraz vám ale predstavíme 10 najpopulárnejších kávovníkov, ktoré ale nepoznajú ani veľký kávový nadšenci a “odborníci” na kávu.
10 najznámejších druhov kávovníkov:
- Arabica (Coffea arabica): Arabica je najrozšírenejší druh kávy a tvorí približne 60% svetovej produkcie kávy. Rastie vo vysokohorských oblastiach a má jemnú chuť s nižším obsahom kofeínu.
- Robusta (Coffea canephora): Robusta je druh kávy, ktorá sa pestuje hlavne v Afrike a Ázii. Obsahuje viac kofeínu než Arabica a má horkú chuť. Používa sa najmä do kávových zmesí a instantnej kávy.
- Liberica (Coffea liberica): Liberica je druh kávy, ktorý sa pestuje hlavne v Afrike a Ázii. Má veľké listy a ovocie a jemnú chuť s nádychom korenia. V súčasnosti predstavuje len malé percento svetovej produkcie kávy.
- Excelsa (Coffea excelsa): Excelsa je druh kávy, ktorý sa pestuje najmä v Ázii. Má výraznú chuť s nádychom ovocia a citrusov a vysoký obsah kyseliny.
- Maragogype (Coffea arabica var. maragogype): Maragogype je vzácny druh Arabica, ktorý sa vyznačuje veľkými zrnami a jemnou chuťou.
- Pacamara (Coffea arabica var. pacamara): Pacamara je hybrid Arabica a Maragogype, ktorý sa pestuje hlavne v Strednej Amerike. Má jemnú chuť s nádychom citrusov a ovocia.
- Geisha (Coffea arabica var. geisha): Geisha je vzácny druh Arabica, ktorý sa pestuje hlavne v Paname a Kolumbii. Má veľmi jemnú chuť s nádychom kvetov a ovocia a je veľmi obľúbený medzi kávovými znalcami.
- Bourbon (Coffea arabica var. bourbon): Bourbon je druh Arabica, ktorý sa pestuje najmä v Afrike a Južnej Amerike. Má jemnú chuť s nádychom karamelu a čokolády a je obľúbený medzi kávovými gurmánmi.
- Typica (Coffea arabica var. typica): Typica je jeden z najstarších druhov Arabica, ktorý sa pestuje hlavne v Latinskej Amerike. Má jemnú chuť s nádychom ovocia a orechov a je často používaný do kávových zmesí.
- Catimor (hybrid Coffea arabica a Coffea canephora): Catimor je druh kávovníka, ktorý vznikol krížením kávovníkov Caturra a Timor. Tento hybrid bol vyšľachtený v 70. rokoch 20. storočia, aby sa zvýšila odolnosť kávovníka voči húbam a chorobám.
Najznámejšie oblasti pestovania kávy
Káva sa pestuje hlavne v tropických oblastiach, v ktorých je vysoká vlhkosť a teploty. Najpoužívanejšími oblasťami na pestovanie kávy sú:
- Južná a Stredná Amerika: Kolumbia, Brazília, Kostarika, Guatemala a Honduras.
- Afrika: Etiópia, Keňa, Tanzánia a Uganda.
- Ázia: India, Indonézia a Vietnam.
Každá z týchto oblastí má svoje špecifické klimatické podmienky a pôdu, ktoré ovplyvňujú chuť a vôňu kávy. Kávovníky pestované v rôznych oblastiach majú charakteristické rysy a chuťové profily.
- Kolumbia
Kolumbijská káva je považovaná za jednu z najkvalitnejších káv na svete. Kolumbijské kávovníky sa nachádzajú v nadmorskej výške od 1 200 do 1 800 metrov nad morom. Kolumbijské kávy sú známe svojou jemnou a vyváženou chuťou s ovocnými tónmi a nádychom čokolády.
- Brazília
Brazília je najväčším svetovým producentom kávy a pestuje sa tu viac ako 40% svetovej kávy. Brazílska káva sa zvyčajne pestuje v nižších nadmorských výškach a má plnú chuť s tónmi orieškov a karamelu. Vyskúšajte našu kávu La Bonté 100% Arabica z brazílie.
- Etiópia
Etiópska káva sa považuje za jednu z najstarších káv na svete. Pestuje sa tu káva Arabica v nadmorskej výške od 1 500 do 2 200 metrov nad morom. Etiópska káva má často ovocné tóny, ktoré sa líšia podľa regiónu, v ktorom je káva pestovaná.
- Jamajka
Jamajská Blue Mountain káva je jednou z najdrahších káv na svete. Pestuje sa v nadmorskej výške od 900 do 1 800 metrov nad morom. Jamajská káva má jemnú a sladkú chuť s tónmi citrusových plodov a karamelu.
- Kostarika
Káva z Kostariky sa pestuje v nadmorskej výške od 1 200 do 1 700 metrov nad morom. Kostarická káva má výraznú chuť s tónmi čokolády, ovocia a orechov.
- Guatemala
Guatemalská káva je známa svojou vysokou kvalitou a chuťou. Pestuje sa v nadmorskej výške od 1 200 do 1 800 metrov nad morom. Guatemalská káva má plnú chuť s tónmi ovocia, karamelu a čokolády.
- Indonézia
V Indonézii sa najčastejšie pestuje káva Arabika a Robusta. Arabika predstavuje väčšinu produkcie kávy v oblasti Sumatra, zatiaľ čo Robusta dominuje v oblasti Sulawesi a Jáva. Okrem toho sa v Indonézii vyskytuje aj káva Liberica, ale len v obmedzenom množstve. Nadmorská výška pestovania kávy v Indonézii sa pohybuje medzi 600 až 1600 metrov nad morom
Charakteristiky kávy podľa oblasti
Chuť a aróma kávy sú ovplyvnené mnohými faktormi, vrátane nadmorskej výšky, teploty, pôdy, vlhkosti a množstva slnečného svetla. Kávovníky pestované v rôznych oblastiach majú charakteristické rysy a chuťové profily.
Medzi najznámejšie oblasti na pestovanie kávy patrí Latinská Amerika, Afrika a Ázia.
- V Latinskej Amerike sú najdôležitejšími producentmi Brazília, Kolumbia a Kostarika. Kolumbia je známa svojou kávou s jemnou chuťou a ovocnými tónmi. V Kostarike sa pestuje arabika, ktorá má silnú chuť a náznaky čokolády a orechov. V Brazílii, ktorá je najväčším svetovým producentom kávy, sa pestuje predovšetkým robusta.
- V Afrike je najväčším producentom Etiópia, kde sa káva pestuje už tisíce rokov. Etiópska káva má typickú chuť a vôňu, ktorá ju odlišuje od iných káv. Okrem Etiópie sa v Afrike pestuje káva aj v Keni, Tanzánii, Rwande a Burundi.
- V Ázii sú najväčšími producentmi Indonézia, Vietnam a India. Indonézska káva, známa ako kopi luwak, je veľmi drahá, pretože ju zbierajú z kávových zŕn, ktoré prešli tráviacim traktom mačiek. Vietnamská káva je známa svojou sladkosťou a jemnými tónmi vanilky. V Indii sa pestuje hlavne robusta, ktorá má silnejšiu chuť a je často používaná na výrobu instantnej kávy.
Každá z týchto oblastí má svoje vlastné charakteristiky a jedinečný zážitok pre milovníkov kávy.